понеделник, 30 октомври 2017 г.

Тимур и неговата команда


Всяка власт е несправедлива и лоша, освен ако ти не си в тази власт. . Тя е добра само ако ти си на върха или поне в сянката Му.
За това идеята за десидентството и за борбата с корупцията в управлението на социума е стара колкото света. Не е откритие нито на Корнелия, нито на Светиня Му!
Да се бори успешно с корупцията в историята на човечеството е успял само един държавник - Чингисхан! Как го е правил? Обединил онеправданите, дал им цел, пребили несъгласните и ... изклали корумпираните. Малко известно е, но Чингизхан стартира именно като борец с корупцията.
Това е системата!
В нашата система се допуска малка корупция. По високите етажи нея просто я няма. Ако си допуснал малката корупция - значи я регулираш. Така е било при Тимур. Но не този, познат ни от творчеството на Аркадий Гайдар. Другият Тимур, познат още като Тамерлан.
Той въвежда корупцията по нива - според това на какъв пост си - колко може да крадеш от държавата. Ако си надскочил нивото си - следва конфискация. И позор за теб и семейството ти. Никаква аналогия с добричките суджуци. Просто случайност.
Но ако покрай работата си /кражбите/ си намерил време и желание да свършиш и нещо полезно за държавата - ще те наградят. Особено, ако не си разорил търговците и не си намалил данъчно задължените бедняци. А ако и пътищата ти са нормални, стените на крепостите здрави /това в днешно време не е толкова важно/, керван сараите чисти и в тях има топъл и мек хляб - ти си достоен да яздиш до дясното Му коляно. Приликата с казуса "Делянчо" е съвършено случайна и не отговаря на действителността. Желаещите могат да се запознаят с Правилата за наказание на измамниците с качеството на хляба и пилафа в Отоманската империя!
"Брать по чинам!" 
Заветът на руските дворяни е основа на встъпителния инструктаж при назначаването /поставяне в избираемата зона на листата/ на всеки, от селски кмет и нагоре! 
За да са факт Тимур и неговата команда!

Няма коментари:

Публикуване на коментар