сряда, 23 декември 2015 г.


В очакване на Рождество! 
Размисли за евро-атлантическите ценности и десетте Божи заповеди


Наближава Рождество...

Това ме кара да се върна към едни мои размишления от лятото...Що е то евро-атлантически ценности и имат ли те връзка с десетте Божи заповеди? Отделих доста време да се поровя, но така и не открих нещо систематизирано по темата. Може би трябва да прочета поне две  от стихосбирки на Едвин Сугарев, двадесет материала на Иво Инджев или десет фейскук статуса на посланника ни в Анкара? Няма правописна грешка в предното изречение. Чудя се - има ли   толкова водка на света, която да притъпи сетивата ми до толкова, че да започна да чета горецитираните класици на евро-атлантизма у нас.

Почти съм сигурен, че нито един от домораслите евроатлантици не би могъл да изброи поне пет евроатлантически ценности. Мисля, че същото се отнася и до изброяването на Десетте Божи заповеди. Не е случайно последното - не се сещам за евроатлантик, който да е източно православен! Изключвам Онзи, Който три папи са Го галили по главата. 

Ще се опитам да посоча по-важните евроценности в този вид, в който те се прокламират. Все пак, като сме в Европейския съюз и в НАТО , хубаво е да знаем на какви нравствени кумири трябва да се кланяме.

Редно е да споделя, че много от европейските ценности далеч не съвпадат с християнските, а още по-малко с източноправославните. Мотото на Европейския съюз е Шилеровото "Прегърнете се, милиони". Това е първата ценност - обединяването и приятелството на народите. Но тя възниква във връзка с плана "Маршал", с който се дават пари за възстановяване на следвоенна Европа, и съответно е нужна организация, за да се оползотворят. Да, за разлика от сега тогава оползотворяваха, а сега УСВОЯВАТ. Така възниква първата версия за обединяване на Стария континент. И в този контекст за баща на Европейския съюз може да се счита... Йосиф Висарионович Сталин. 

Типична европейска ценност е многокултурността, в смисъл своеобразието и уникалността на хората и етносите. Излиза, че тъкмо национализмът е основният фактор, който може да осигури културната и духовна идентичност на европейските нации, да запази тяхната национална същност и традиции. Иначе всички биха станали сходни, еднакви, неинтересни и скучни. В основата на нова Европа е принципът на Робер Шуман, един от основателите на Европейския съюз, "Наднационалното ще се базира на национални фундаменти". Поради тази причина е налице ясна и силна тенденция за нарастване на ролята на националистическите политически субекти в цяла Европа.
Друга европейска ценност е равенството, съчетано с търпимост към различните. Идеята тук главно е в съвместното живеене и съчетаност между етносите и различните регигии - главно християнство и ислям. Според мен механизмите на осъществяването й в рамките на Европа са сбъркани. На практика се получава инвазия и сепаратизъм, имигранти завладяват територии насред най-европейските градове, без никакъв стремеж за общо живеене с европейците. Напротив, те налагат вярата, обичаите и начина си на живот. Носят си шамиите, строят джамии, продават си децата, ядат лебедите на Бъкингамския дворец и т.н. Това става по сбъркания европейски модел, по сбърканите европейски ценности. Франция бе предвестник на катастрофите, които докарва прекаленият либерализъм спрямо не европейските патерни на обществено поведение.
Свободното движение на идеи, хора и стоки е прокламирана европейска ценност, която в условията на конфесионалните сблъсъци и на международния тероризъм никак не е безспорна. Дори мисля, че в много случаи тя определено е твърде опасна за изключително големи маси от хора. И всъщност е една декоративна ценност. Но да му мислят на Запад, нашите мургави сънародници са тръгнали по европейските пътища с циганските си каруци и с ножовки и флексове за скрап. Да му мисли Айфеловата кула!
Основна европейска ценност, наследена и свързана с протестантизма на модерна Европа, е прагматизма, който вижда доброто и нравственото единствено в ползата, в успеха. Тази ценност влиза в рязко противоречия с един от базисните християнски догмати за смирението и според мен в духовен смисъл въобще не е ценност. 
Много от евро-атлантическите ценности са в рязко противоречие с основни хилядолетни християнски добродетели, а някои от тях направо противоречат на Божиите заповеди и представляват грях. Например толерантността към хомосексуализма в Европа, която разрешава даже бракове между мъже. Не са редки случаите, когато в Европа се извършват някои от смъртните грехове: гордост (има я в отношението на европейците към нас), щение (алчност за печалби на всяка цена), гняв (например, футболните изстъпления, ксенофобските баталии и др.) 
Така че, нека не смятаме, че всички евро-атлантически ценности трябва да станат и наши ценности. Да не забравяме, че нашата почти двадесетвековна ценностна система е много по-стара от идеите на създателите на Европейския съюз от преди 60 години. Просто е така.
И на финала - домораслите евро-атлантици акцентират на "новите" ценности, защото в тях отсъстват повечето от десетте Божи заповеди - поне онези след петата! Надявам се поне да ги прочетат преди Коледа!
Весели Рождественски празници!

1 коментар:

  1. Не стоит искать черную кошку в темной комнате, тем более, если её там нет. Не надо искать Бога и Его законы в европейских и американских структурах...их там нет по определению. И по-поводу Сталина. Можно по-разному к нему относиться, но не надо забывать о том, что именно он причастен к геноциду русского народа. Иногда можно слышать, что Советский Союз победил в Великой Отечественной войне благодаря Сталину. Не надо ошибаться! Не благодаря, а вопреки - им была обескровлена Советская Армия перед войной. Тысячи талантливых военачальников были расстреляны, репрессированы вместе с семьями. Победа в ВОВ – это подвиг всего советского народа с помощью Божьей. Вряд ли этот человек наслаждается сейчас в райских обителях - столько на его совести горя, страданий и слез. Единственное, что можно вменить ему в оправдание, это то, что в 1936 году он отменил в России аборты.

    ОтговорИзтриване