понеделник, 2 март 2015 г.

ВРЕМЕ ДА СЕ ПОГРИЖИМ ИСТИНСКИ ЗА ПОМОРИЙСКОТО ЕЗЕРО - II

Преди повече от четири години, в хода на един от проектите на СНЦ "Зелени Балкани", на брега на Поморийското езеро беше благоустроен малък район в североизточната част на квартал СЕВЕР. Беше изградена малка зона за отдих и бяха сложени две табели:
Надписът на табелата предупреждава:
"МОЛЯ НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ОТПАДЪЦИ!
Нерегламентираното изхвърляне на строителни и битови отпадъци в района на Езерото води до замърсяване на езерните води, нарушаване на природните местообитания и нарушава естествения ландшафт.
Много от веществата, които се съдържат в битовите и строителни отпадъци не са типични за района на езерната лагуна. Тяхното натрупване и просмукване в почвата, а от там и във водите на Поморийското езеро води до замърсяване и променя състава и свойствата на поморийската лечебна кал."
На другата табела имаше аналогичен надпис, отнасящ се до това, че замърсяването води до "...унищожаване на рибата в Поморийското езеро".

Четири години по късно,в хода на строителните дейности по Проект "Воден цикъл", финансиран от Европейския съюз по СЪЩАТА ПРОГРАМА - "Околна среда и води", и в СЪЩИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД се премахват табелите и зоната бе превърната в депо, където се извозва изкопаната земна маса в хода на работите в квартал СЕВЕР. 

Видно е, че в депонираните земни маси има много строителни отпадъци, включително и асфалт, в чийто състав има битум (нефтопродукт). Както и факта, че при приключили на 90% дейности по проекта в квартал Север депото е пълно. Т.е. - остава като факт, с всички произтичащи последици.
На табелата от първата снимка се вижда логото на Община Поморие, от което става ясно, че Общината полага грижи за опазване чистотата около Езерото. 
Надявам се, че депонираните земни маси, примесени със строителни отпадъци се намират в района на езерото без знанието и разрешението на Звеното за управление на проекта към Община Поморие. В същото време остава открит въпроса, ако действително депото е незаконно, защо не е проконтролирана работата на подизпълнителите? А ако е законно - изводите оставям за читателите на Блога... 
На тяхното внимание предоставям и снимките, направени в района:


                                                          Изводите оставям за вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар