вторник, 29 декември 2015 г.



За Катарските напъни, собственика на евро-атлантическия Трабант и оптимизиране на контрабандата.


           Изминалата 2015 година беше белязана от няколко десетки гафа на управляващите. Ще се опитам да систематизирам част от тях.
Преди всичко бяха показани поредните им катарски напъни. Този път нямаше да внасяме газ от там. На Някой, да се свети Името Му Господне, са Му подарили глобус... Защо не се реализираха поредните блянове?

Няколко наметки. 
1.Държавата Катар е с размерите на Старозагорски окръг и с долу - горе същия брой население. Даже и по-малко, имайки предвид постоянното пътуване на голяма част от населението зад граница. Така, че определени количества агнешко месо може и да поемат, но чудеса не следваше да се очакват. Освен, ако няма да правят ре експорт.
2. Според тяхното търговско право уставния капитал на чуждестранен контрагент следва да е не по-малко от 750 000 долара, но не и чрез оценки на ноу-.хау, както вече са били изпържвани от български фирми. Изискват в предварителните разговори пакет с учредителни документи и това е едно от първите неща, които гледат. Допускат и изключения, но само срещу внесена гаранция, в тяхна банка, на същата стойност. Не случайно искаха държавата България да стане гарант на сделката. Колко от фирмите в България от сектора имат този уставен капитал?
3. Факта, че делегацията им  се водеше от Министъра на околната среда и води говори сам по себе си.
Толкова за агнетата.
Сега за българските строители, които евентуално щяха да  строят спортни съоръжения за световното по футбол...
1.За сведение, единствените работници, работещи що годе нормално в тези климатически условия са ... пакистанците. Така, че фирмите да си подготвят по един старши на всеки 10 пакистанеца. Със съответната езикова подготовка.
2.Катарският строителен надзор е ...жесток. Справка - пишман-строителите от Ст. Загора, които щяха да строят метро в Катар... Дойдоха си като наакани... 
Не, че няма переспективи в българо-катарските отношения, но това е една друга тема. 
Интересно, защо никъде не срещнахме имената на Тодор Костов и Цвятко Ялъмов - и двамата са арабисти от Багдатския университет и са много добре приети в семейството на шейха... А може би самите те не искат да стават с имената си гаранти по сделките? През 2008 г вече браха едни срамове около санаториума за увредени деца в Момин проход...

  През годината  Флагманът на евроатлантиците Соломон поиска в България да се разположат 1400 американски /НАТО-вски/ танка. Давал ли си е сметка какво означава това като количество военнослужещи? На практика Паси поиска в България да се разположат 11 танкови бригади и отделен танков полк. И тъй като танковете не са нещо, което може да действа самостоятелно, за себе си, то иде реч за близо 25 000 души военен контингент. Построената база на Ново село е за 2500 военнослужещи. Някой трябва да се бръкне и да извади парички за още 9 такива бази. По спомени строителството на Ново село бе около $ 50 млн . Значи ще трябват около половин милиард долара за строителство. Може би ще открием SMS номер за набиране на средства както направиха в Украйна? След което следват оперативни разходи по издръжката - ГСМ, боеприпаси за бойна подготовка, режийни разходи, прехрана, заплати на спомагателен персонал... Отделна тема е логистиката.Може би Паси е виждал по този начин изход от икономическата криза? По примера на Барон Мюнхаузен, който се самоизмъкнал от блатото?
Да напомня само, че в нормалните бели страни, от гледна точка на екологията, не се допускат стрелби от тежко въоръжение. По тази причина , още в средата на 90-те години у нас идваха на стрелби французи. Може би г-н Паси е прекрасен математик, но в случая влиза в обувките на бай Колю от Кукорево. Който в Ямбол и региона е събирателен образ на селския идиот и пияница.

През 2015г Премиерът периодично изказваше задоволството си по повод оптимизирането на контрабандата.

Ако Баце беше човек от РЕАЛНИЯ бизнес щеше да знае , че с оптимизация на регулярни приходи и разходи може да "мръдне" колелото между 5 и 8%. За съжаление това се случва, в тези проценти, само в рамките на средно-голяма фирма. За подобни проценти в растежа на икономиката ни, на  годишна база, се иска организация на бизнес - в неговия случай - стимулиране на производството. Ако беше назначен някъде в частния бизнес - вече щеше да е уволнен. Един служител /управител/, на края на 6-я месец трябва да дава не по-малко от 75% от това, което се очаква от него. За това са и 6 месечните изпитателни срокове. 
Може да си направи справка с дейността на Орбан през 2008 - 2009г. Тогава Унгария беше пред фалит. Орбан си вдигна чукалата , отиде при Премиера на РФ - тогава Путин - и договори гарантиран пазар на унгарските зеленчукови консерви зад Урал. Прибра се и притисна банковия сектор - на база договори за доставка - да отпускат ниско лихвени кредити на производителите. След 4 години МВФ бе принуден да си освободи офиса в Будапеща. Ето това трябваше да направи премиера, а не да гони контрабандата - за това си има митници и финансов министър. Той е топ мениджъра на страната! А не - Бай Хой от вицовете.
Следващия път ще стане дума за гафовете на Ангелкова и компания!



Няма коментари:

Публикуване на коментар