петък, 1 април 2016 г.

Размишления пред натюрморт с див лаврак.





Преди час мой приятел (Георги Мицов ( ЦЕНИТЕЛ на добрата компания и женската хубост) публикува в профила си във Фейсбук този натюрморт. Див лаврак около 3,1 кг, ударен на харпун около Царево. Дай Боже всекиму!
Снимката навя у мен спомени, които ще споделя...
В детството ни /60-те години на миналия век/, в Поморие, а и навсякъде по крайбрежието, сме играли на една игра - Дадаира. Разделяхме се на тайфи и се криехме и залавяхме. Такива бяха времената и игрите ни. Искам да отбележа, че до късна есен се криехме между нанизите с риба. 
Сега е друго! Децата играят на компютрите си, а риба отдавна няма! Като изключим попчета и цаца...и някой заблуден див лаврак, измушил се през Босфора.
Защо стана така, че от началото на 70-те години забравихме вкуса на Черноморската скумрия? Кой да ти каже!!! А и смееш ли да питаш?
Държавата и Европейският съюз, вместо да финансират броячите на левите крака на стоножките, да финансират едно обследване на Дяволското течение. Същото, по което от времето на Аристотел по нашето крайбрежие е идвала Черноморската скумрия... до 70-те години на миналия век, когато Румъния изгражда канала Дунав -Черно море при Черна вода. Сравнително по студените води на Дунав, не преминали през делтата, която е и филтър и нагревател, понижавват температурата на Дяволското течение и от там еко равновесието, което е съществувало десетки векове се нарушава. За това нашите деца помнят само сафрид и попчета. Какво ще запомнят внуците не - мога само да предполагам.
Археологът - леководолаз Атанас Орачев отдавна бие камбаната по този въпрос.Температурата на средния слой на Дяволското течение е паднала с около 7-10 градуса. Това го прави беден на планктон и дребни рибки и пасажите със скумрия са си намерили алтернатива. Хващат едно по слабо, но топло и богато на храна течение, което от Крим слиза към турския бряг при Самсун. А от там се прибират в Мраморно море, където зимуват.
Ако тезата на г-н Орачев, зад която заставам и аз, се докаже от едно обследване, Правителството е длъжно да отиграе топката в интерес на България. Има достатъчно европейски механизми и инструменти Канала при Черна вода да се затвори и да се възстанови екологическото равновесие по нашето крайбрежие. Иначе, колкото и рибарски пристанища да построим рибарите ще се превърнат в екзотика. И по терасите на градчетата по крайбрежието ще се веят луканки вместо чирузи. А както казва един от съвременните бургаски класици Петър Генчев - "Морският дух на Бургас си отиде тогава, когато луканките смениха чирозите по балконите на града"!
До болка е прав!

Няма коментари:

Публикуване на коментар