понеделник, 21 ноември 2016 г.

ЗА ДУХОВНОТО СЛЕД ВЕЖДИЧКАТА И КУНЕВА

В Психологията е известно понятието ДЕПРИВАЦИЯ. Това е вътрешен емоционален вакум, поради който човек иска, но не може да задоволи най - насъщните си духовни потребности – любов, грижа, човешка съпричастност, усещане като част от обществото. Последствията от нея са чудовищни – това ще ви го каже всеки студент по психология. Изразяват се в повишена агресия, ясно изразено депресивно състояние, безотговорно отношение към своя живот, както и към живота и здравето на околните. Това е презрително и цинично отношение към всички норми и закони на човешкото общество.
Да се правим, че не забелязваме това опасно състояние е нехуманно и опасно. Ако предоставим на тези хора благоприятна емоционална среда и успеем да запълним този вакум, ще способстваме за хармонизирането на обществените отношения и по мое мнение това е най-важната задача на българската култура. Искам да отбележа, че халтурата само засилва усещането за душевна пустота в същата степен, в която прекрасното произведение на изкуството води до умиление   зрителя и му дава сили да живее. И не е въпроса само във формата – както казва класикът – формата си е форма – в нея можеш да отлееш  и произведение на изкуството, но можеш да охладиш  и пача…
Днес, пред Културата, стои същата задача, която стои и пред …селското стопанство – да нахрани народа. Но не с макдоналдския фастфууд, който лошо се усвоява и само трови организма, а с нормална, качествена  и по възможност не скъпа духовна храна. При това, последното условие не е неизпълнимо. По принцип истински талантливия човек е с ясно изразена жизнена позиция, но за него красотата  винаги е поне малко по-скъпа от печалбата. Ще си позволя да предположа, че чумата на нашето общество – Корупцията – е обусловена и от това, че в България се появиха много духовно осакатени хора. Те не умеят да се радват на красотата на живота, която Бог е дал на всички по равно. Когато  стоиш на Новото пристанище в Поморие и не изпитваш радост от видяното, си принуден да измерваш щастието  с размера и мощността на яхтата или на колата си, за да получиш някакво удоволствие от живота.
Спокоен и щастлив не е  народът, който е преситен в най-голяма степен, а този, който е намерил своите идеали и  прави всичко за да ги постигне. Формирането на идеалите на нацията не е ли основното предназначение на културата? Това не може да се реши чрез лозунги и пропаганда, а само посредством нея, както и със средствата на изкуството.
За съжаление, колкото и да не ни се иска, не можем да не признаем пред себе си, че културното наследство на България от 19 и 20 век  започва да губи своята сила. Причината е в естествената смяна на поколенията. Това, което за нашите родители беше отражение на самия живот, а  за нас е мил спомен от детството, на двадесетгодишните не говори нищо. Светът се променя с бързи темпове и ще бъде наивно да смятаме, че можем да  оформим духовно няколко от следващите поколения с книгите и филмите от втората половина на 20 век. Още по-малко само с книгите от Възраждането. Изучаването на класическата литература – наша и световна е винаги важно условие за формиране на културния облик на човека. Но младежта винаги иска да види на екрана своя съвременник, с присъщите му проблеми. Без това няма пълноценна социализация, а без социализацията на младото поколение се поставя под въпрос самото функциониране  и бъдещето на държавата.

Какво е нужно  за да се случи това? Необходимо е да се търсят нови таланти, да се въведе обмислена система за социалното и финансовото им стимулиране, да се инициират национални конкурси, но не такива, проведени заради PR-а на членовете на журитата им. Искрено се надявам това да бъде записано в  Стратегията  за развитие на културата в България, която би следвало да се обсъди и приеме в най-скоро време. Достатъчно безумия се натвориха в културата и в образованието през последните 7-8 години. Самата острота на въпроса, който повдигам, без претенции за пълнота и всеобхватност, показва колко стремително се повишава ролята на културата в съвременна България. Разбира се, има основание да се приема, че това е във връзка с изпитанията и предизвикателствата, през които преминаваме като общество – евакуацията - именно евакуацията а не имиграцията на над 2 млн българи, икономическата и демографската криза, заплашващия  да ни залее мигрантски поток. За тяхното преодоляване, както никога до сега, ни е необходимо национално съгласие и национално единство. А в българското общество, в което има няколко конфесии и над сто партии, националното единство може да се постигне предимно по пътя на културата.  Останалото са само приказки, които  дори и Кунева доказано  ги може!

Няма коментари:

Публикуване на коментар