петък, 27 януари 2017 г.

Фактите са такива каквито са, а не такива, каквито бихме искали да бъдат..


Гледам с интерес реакцията на журналистите ни по повод ареста на сънародника ни в Австрия за връзки с Ислямска държава. Реакция на МВР не можем да очакваме - днес се сменя ръководството, в противен случай щях да се посмея на скудоумията Бъчварови... У нас всички са потънали в сладка дрямка и лежат на кълката на ... Rдоган! Нещата не се никак розови. На практика партията на турския Президент е част от "Мюсюлмански братя. А Европа на Меркел и Оланд нанка и не иска да види истината.  А тя е, че ИД започва да изгражда структури на държавна власт на завзетите територии. Европа мълчи, че голяма част от посланията им имат крайно социален характер. Преди месеци лидерът им официално покани лекари, учители и инженери от целия свят. Това какво ни говори? Може би конфликтът от етно-религиозен се превръща в социален? 

Малко факти, от чисто военно естество, които съм обобщил от общодостъпни източници:
На Иракско - Сирийския театър на военните действия, по оценка на лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, армията на ИДИЛ има около 200 000 души. Половината от тях са в не боеви силови структури - сили за сигурност, военна полиция и други сили, каквито обикновено обезпечават тила във време на война. Болшинството от тези 100 000, които реално участват в бойните действия са местни. Доброволците, които така натрапчиво ни показват по новините са не повече от 20 000. Боеспособността на войските на ИД, отново според Барзани, се осигурява от достатъчен офицерски корпус, съставен на първо място от бивши съветски офицери, на второ - от офицери от армията на Садам Хюсеин и на трето - от пакистански офицери.
Всички са изненадани от ефективността на артилерията на ислямистите. Грамотно око може да види каква е бойната техника - масовото оръдие е добре познатата по света гаубица Д-30. Не е сложно да се досетим по какви таблици стрелят разчетите и къде са обучавани артилерийските офицери. Отбелязвам, че формированията на ИД се отличават с добра боеспособност и са добре обучени. Веднага след първите въздушни удари, командването им широко започна да използва лъжливи цели и да разсредоточава пунктовете за управления. Видно е, че преди атака бойните подразделения се съсредоточават в сборни пунктове нощем или на зазоряване, атакува се със строг разчет на времето, стремително и с добра огнева поддръжка. Та на тези неща се обучаваха курсантите и офицерите от общовойсковите училища и академии не само в Съветския съюз. Преди доста години съм минал това обучение и гореописаното се набива на пръв поглед.
Ситуацията изобщо не е за подценяване. За съжаление у нас не останаха военни експерти, които да анализират случващото се в Близкия изток и да изготвят навременни анализи. Жалко е, че армията ни е на хала на съвременната иракска армия, обучена от американски инструктори и по американски образец. Факт е, че тя е основен донор при въоръжаването на ислямистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар