вторник, 3 януари 2017 г.

Политкоректност по брюкселски и по човешки

От месеци ме занимава темата за политическото лицемерие, по познато в съвременността като политкоректност. Доста време ми бе необходимо да намеря тема , която сравнително безпристрастно да покаже истинското и лице на обикновения не предубеден българин.
Около ангажимента ми към тристранната (българо-арабско-израелска) група за историческа компаративистика на процесите в Близкия Изток през втората половина на миналия век, се натъкнах на пример, особено контрастиращ на брюкселската политкоректност. Колкото до нея - примери - много.
Темата са евреите и отношението към тях. Тема благодатна, която ще осветя от различен ъгъл.
Да говориш за Холокоста и въобще да не споменеш евреите, е необходима рядка дарба. Поне като тази на екс-Комисаря по външните работи и сигурността към Европейския съюз Баронеса Катрин Аштън. В своята реч, посветена на "Холокоста", произнесена в началото на 2014 година, Дамата трогателно и съчувствено описва жестокостите на нацистите и успява да постигне непостижимото - не споменава евреите нито един път. Същите, заради които Нацистка Германия извършва този геноцид. Навярно не е искала да дразни чувствителните на тази тема пакистано-арабските поданици на Нейно Величество... Такъв - онакъв, но все пак - електорат. На избори е необходим всеки глас. С тази своя реч Катрин Аштън постави рекорд по лицемерие и според много автори стана родоначалник на Политическата коректност в рамките на Съюза.
Какво друго да очакваме от толкова високопоставена особа, която е толкова умна, колкото и красива, и е била толкова професионално ангажирана, колкото и умна. Не случайно, след изцепката на Бойко с Кристалина, в Европарламента се говореше "...втора Аштън не ни трябва". Този, който може да гледа снимката и в захлас, получава от мен поздравления и каничка поморийско бяло вино в Бистро "Трафик" - при Ицо и Корнелия. Извършилите този подвиг са готови спокойно  да встъпят в брак с мома англичанка от Висшето общество, без опасност да я удушат още в медения месец. Възможно е , докато ги обхване това желание (бъдете сигурни, че ще се случи) те да могат два-три пъти да се опитат да изпълнят съпружеските си задължения, успокоявайки се със стария ергенски лаф, че "...крокодили има всякакви...). Да оставим Баронесата да върши своите баронески дела - палмата на първенството по брюкселска политкоректност е нейна!

На другия полюс се намира йорданският учен и духовник Шейх Ахмад Адван. На страницата си в социалната мрежа, с простички и разбираеми слова той дава ясно да се разбере, че в Корана понятие "Палестина" просто няма. След което цитира Сура 5 от Корана - "Трапеза"- стих 21 - "Аллах е определил светата земя за децата на Израел до Деня на Страшния съд". И продължава пак с Корана, Сура 26 "Поети"- стих 59: "Ние направихме децата на Израел наследници на земята".
По много интересен, поне за мен, начин духовникът завършва: "...Вашите домогвания за земята на Израел е лъжа и сами по себе си са посегателство над Корана, над евреите и над тяхната земя. Поради тази причина вие нищо няма да постигнете и Аллах ще ви изтощи и унижи, защото именно Аллах е този, който ще ги защити!"
Да... по мнението на Шейха, Аллах е на страната на евреите. Сега разбирам защо Израел с особена, почти божествена, лекота е спечелвал абсолютно всички войни с арабските си съседи.
Казаното от Шейх Ахмад Адван за мен е пример за не политическа коректност, или казано с други думи - политическа коректност по Човешки! Кой от двата типа коректност ще следваме е въпрос на избор, обусловен от образование, възпитание и изградената от тях ценностна система.
Искам да благодаря за подсказката и за превода от арабски  на приятеля ми арабист Яков Янович - гражданин на Израел, но космополит по душа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар