понеделник, 6 февруари 2017 г.

ИРАНСКАТА ПАРТИЯ ШАХ НА БОРИСОВ

Вчера дъщерите ми ме изненадаха с кутия свежи фурми. В България бях виждал само сушени. Загледах опаковката и прочетох, че са внос от Иран. Баце не успя да им хързулне беленския реактор, но - Восток дело тонкое - персийците не са пропуснали възможността да стъпят на пазара ни . За сега с фурмите.
Не обвинявам Борисов за провала с продажбата на реактора. Да се водят преговори с иранците не е просто трудно – адски трудно е. Нужно е огромно търпение. Ислямската република знае какво иска и последователно работи в тази посока. За Иран бе крайно важно в близки срокове да се освободят активите им в САЩ и Европа, блокирани в рамките на санкциите. Това изискваше засилена дипломатическа активност, а ние им отидохме на крака. Запорираните активи бяха близо 50 млрд долара. Но по-важно от отблокирането е, че европейците отново ще могат да започнат да купуват ирански нефт, а след време и газ, което ще донесе достатъчно сериозни приходи на Ислямската република. В до санкционния период Иран доставяше на страните от ЕС ежедневно 2.5млн барела нефт. По прогнози на местни експерти, на страната ще и са нужни три месеца за да възстанови производството на тези  количества нефт и по този начин да се върне на производствените нива от  2012г.
Не споделям оптимизма на международните експерти, които уверено повтарят тезата, че съвсем скоро в Китай и в Югоизточна Азия ще има рязко завишено търсене на въглеводороди и по този начин цените на енергоносителите ще се стабилизират в нивата от преди 2013г. От библейски времена, когато на сергията  са се продавали два ножа, винаги след ден – два, някой от някъде е донасял  и предлагал трети нож, с което цената на първите два е падала. Не мисля, че за две хилядолетия  в търговията  нещо се е променило кардинално.
В този ред на мисли е редно да припомня, че преди ислямската революция, при управлението на Шаха, когато е нямало санкции,  Иран е добивал по 6.7 милиона барела нефт за денонощие. За да се излезе на тези нива на иранците ще им са необходими няколко години. Това е съвсем реално да се случи, отчитайки факта, че представители на две крупни нефтени компании – ШЕЛ и ЕНИ вече направиха предварителни посещения на място. Прогнозите са, че при определени обстоятелства, в средно срочен период – 7 – 8 години, тези показатели могат да бъдат достигнати.
Може би трябва да напомня, какви дневни количества черно злато добива Саудитска Арабия сега? Малко повече от 10 млн барела. Можем да се представим какво количество нефт ще се предложи на пазара. Още повече, че желаещи  за работа на иранския нефтен и газов пазар има достатъчно. Все пак себестойността на суровините е в пъти по-ниска от тази на руските. Иран е далече по на юг. Колкото до газа – Ислямската република е един от крупните доставчици на природен газ, заедно с руснаците и катарците. Иранско е най-голямото газово находище в света – Южен Парс. От 1996г имат сключен договор с Турция за доставки в Европа, през територията и, като в момента се работи и върху нов договор. Освен по тръбите, Иран има амбицията да не остави първото място на Катар по доставка на компресиран природен газ с танкери. Все пак ги делят едва 52 километра – от другата страна на залива емирството развива този бизнес от десетилетия.
Няма съмнение, че за осъществяването на тези амбиции ще е необходимо време. Но трябва да сме реалисти. И в мен възникват ред въпроси – някой в България прави ли анализ на тази ситуация? Какво смятаме да правим извън хипотетичния и спорен газов хъб „Балкан“ – все пак от някъде тръбите трябва да дойдат. Някой мисли ли за енергийната стратегия на страната ни?
В ход е скъпо платена лобистка кампания за замърсяването на въздуха с фини прахови частици от отопляващите се на дърва и въглища. След евентуалната забрана, на ток ли ще се топлят българите? След закриване на блоковете в АЕЦ и компрометирането на проекта „Белене“, това възможно ли е? И ако е възможно - на каква цена? Алтернативата е газификация на страната и договаряне на диверсифицирани доставки на газ. Солун е на няколко часа път от София – на всеки балкон има газов котел, с който през зимата се отопляват гърците, а по улиците жълтите кранове около входовете дискретно напомнят по какъв начин е решен енергийния проблем. А у нас ГЕРБ са се вторачили в този хъб – печалбите от транзита не дават спокоен сън на доста хора.  Социалистите от своя страна чакат "Южен поток“ – апетитите на определени функционери от тази партия към газовите проекти са известни. Мълви се, че убийството на Луканов е в следствие на заявени несъразмерни апетити към комисионни от транзит на газ. А обикновения българин – да се спасява както може… И да гледа клиповета на Зоя и Валера в Ютюб – от тях се вижда как е решен проблема с отоплението в една Белорусия, нямаща собствен газ. Между другото – баба Зоя пее някои от песните на Ваенга по-добре от самата певица.
Колкото до шаха - той определено не е от любимите спортове на Баце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар