събота, 11 февруари 2017 г.

ДОСТ - проекция на сунитския ислямски проект в България!


От няколко месеа е факт регистрацията на Коалиция ДОСТ! Мъдър е народът, казвайки, че "...краставите магарета през девет баира се надушват...". Едното даже бе Заместник министър на отбраната в Правителството на Борисов. 
Ние сме третата страна в света, която лигитимира участието в изборите на ..."Мюсюлмански братя", след Египет и Турция.В тази връзка, повече от необходимо е, да се осветли покровителството от страна на Ердоган на "Мюсюлмански братя" от една страна и на ДОСТ от друга. Президентът на южната ни съседка и неговата партия са свързващото звено на двете формации!

По неизвестни причини, дългогодишните любимци на турския Президент се причисляват от много „експерти“ към „умерените мюсюлмански течения“. „Специалистите“, работещи в силовите ведомства изпускат от вниманието си и не вземат предвид понятия, свързани с политическия и радикален ислям, които би следвало да знаят наизуст. Какво представлява съвременният ислям на територията на Близкия изток, за който така напоително говорят и журналисти и експерти – на тях самите не им е много ясно. Още по-малко им е ясно, как различните школи в исляма влияят на мюсюлманската общност в България.
За широката аудитория у нас са неизвестни особеностите както на салафитите, представители на най-консервативното течение при сунитите, така и на шиитските течения – исмаилити, друзи, зейдити и почти сектантите - алавити. Ибадитите са още по-малко познати. Отбелязвам, че всички събития, определящи обществено – политическия, а в болшинството от случаите и икономическия живот в Близкия изток преимуществено се влияят от особеностите на религиозните и религиозно – политическите течения в исляма. Ислямската революция и политическият ислям, сменяйки в началото на ХХI-я век социалистическата революция и социалистическата система в борба за насилствено преустройство на света, се реализира в рамките на два проекта: шиитски и суннитски. Олицетворение на първия е ислямската революция в Иран и неговото противопоставяне с Израел, със Запада, със суннитските радикали, монархиите и светските автократии в арабския свят :
Ирак, Египет, Сауди Арабия и ОАЕ. Започнала в 80-те години на ХХ век и не затихваща вече повече от 35 г. Шиитският проект в ислямската революция беше реализиран в рамките на централизирана държавна политика - в Иран.
Суннитският - до най-последните събития в Турция, се осъществяваше от не правителствени структури, нямащи единен център посредством автономни организации и групи. Еволюцията на турската " Партия на справедливостта и развитието" дава всички основания да се счете, че Ердоганистите се превърнаха в център на сунитския ислямски проект.
В рамките на окончателното скъсване на Турция с кемализма и нейното присъединяване към ислямския свят, тази страна страна, в конкуренция със Сауди Арабия и Катар, има всички шансове да заеме мястото си на противовес на Иран – място, традиционно за нея през последните 5 века.
 Да му мисли България, която позволява през последните 15 години да я управляват "политици" като СтаниШеф и Борисов, а външната и политика да се прави от манипулируемите Николай Младенов, Вигенин и Митов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар