вторник, 18 април 2017 г.

За мястото на евро-атлантическите ценности в промяната на идентичността ни.

Повечето от нас гледат с удоволствие детското филмче "Ледена епоха". В него има един момент, на който искам да ви обърна внимание - малкото мамутче, което се бе изгубило, бе отгледано от опосуми и считаше себе си за такъв. Дори спеше провиснато на опашката си от клона на дървото, като истински опосум. Живеейки сред опосуми то бе променило своята идентичност. Същото в момента се случва и с повечето българи.
Идентичността е ключово понятие в теорията за управление на конфликтите и въпроса "Какъв си ти?" е основен. Опита от Босна, Ирак, Сирия и Судан показва, че отговорилия по неправилния начин се застрелва на място. Религията разделя хората много по-радикално от етническата принадлежност. Човек може да се роди полу-българин и полу-турчин...и при това да е гражданин едновременно на България и Турция Доста по-сложно, да не кажа невъзможно е да бъде полу-православен и полу-мюсюлманин.
За отбелязване е, че болшинството от съвременните изследователи на този проблем създават увереност, че религиозната идентичност е даденост и не подлежи на изменение. На практика, историята напълно конкретно свидетелства: КОЙ, КАК, ЗАЩО и С ПОМОЩТА НА КАКВИ ТЕХНОЛОГИИ може да промени и променя това, за което сме уверени, че не подлежи на промяна.
В този ред на мисли, така наречените "евро-атлантически ценности" не налагат ли нова идентичност на българите? До колко те са съвместими с традиционната православна идентичност на подавляващата част от народа ни?
Ако оприличим традиционната ни православна идентичност с операционната система на персоналния компютър, то наложената от вън чрез т.н. евро-атлантически ценности нова, "европейска" идентичност бихме могли да оприличим единствено и само с компютърен вирус. Този вирус, на пръв поглед, е съвместим с операционната система, но постепенно започва да я принуждава да работи по друг начин, даже в посока за саморазрушаването и. Потурчването на Родопите /като вирус/ е било несъвместимо с българските национални традиции и идентичност /операционната система/ и затова е било не достатъчно ефективно, до колкото просто се е опитвало да я замени и с това е предизвиквал яростна съпротива. Мутиралият хибрид, наречен "евро-атлантически ценности" може да се окаже пагубен за идентичността ни като православен народ, ставайки част от политиката за управление на държавата. На лице са първите резултати от дейността на "вируса" - разрушена икономика, пълна, почти феодална зависимост от чиновниците в Брюксел, съсипано училищно образование, сриваща се ценностна система в обществото ни.
Време ни е за Възраждане!
Но най-напред - не трябва ли да премахнем вируса?

Няма коментари:

Публикуване на коментар