четвъртък, 22 юни 2017 г.

Европа е длъжна да възприеме опита на Израел и Русия в борбата им с тероризма

Европа явно достига онази критична линия, преминаването през която ще доведе до обществени катаклизми. Основание за тази прогноза са вълната от терористични актове на стария континент и в Иран. Вече се чуват гласове, призоваващи за промяна в законодателствата, свързана с ограничаване на човешките права. В хода на приключилата предизборна кампания във Великобритания Тереза Мей застъпи подобна теза. Според мен – напълно предизборно. Остават големи въпросителни, относно това, как тя, в качеството си на Министър на вътрешните работи, а в последствие и като Премиер е ръководела борбата с тероризма, след като и дори сега не може да отдели основното от второстепенното в тематиката. А борбата с терора достатъчно дълго време бе в нейните компетенции. Сещам се и за българския и аналог – социоложката министър, която така и не успя да се впише в министерството.
Днес в Европа, а в частност и в България, няма разбирането по двата фундаментални въпроса:

1  Тероризмът е заплаха за съществуването на самите европейски държави.

2   С терора борбата трябва да се води в глобален мащаб.

За съжаление много малко експерти в Европа възприемат тероризма като заплаха за националната сигурност. Огромното мнозинство го приравняват с проблем и то  от нивото на  престъпността и  търговията с наркотици и чакат да се реши от самосебе си, а в последствие и да затихне. Цинично се говори, че в терористични актове загиват далече по-малко хора, от колкото да речем в битовата престъпност и в автомобилните катастрофи. На тези „експерти“ трябва да се припомни как започна Първата световна война! Да им се зададе въпрос – за какво загинаха над един милион войници само пред Вердюн? Дали и до колко Европа е станала по-хуманна и по-умна за последните 100 години…
С още по-голямо съжаление се констатира факта, че в Европа няма разбирането, че борбата с терора трябва да се води в глобален мащаб. Политиците не разрешават на службите да обменят информация и да сътрудничат нито с Китай, нито с Израел, нито с Русия. Европейските служби, дори помежду си нямат постоянен обмен на информация, като англичаните дори се „сдраскаха“ с американците на тази тема, заявявайки, че повече няма да им дават пълната информация. Като не дават – няма и да получават… От което ще последват доста трагични случаи…
Ако Европа желае да започне борба с терора, като за начало трябва да види как това се прави в страните, в които успешно се справят с него – Израел и Русия.
Следва да се отбележи, че в Израел терорът е доста по-различен от този в Европа. На практика там няма атентак, който да е извършен от израелски гражданин. Терорът в Израел идва отвън – от палестинската автономия и от съседните страни. Това говори за степента на интеграция на арабите, израелски граждани, в обществото и противодействието на терора се съсредоточава в пропускателния режим по пристанищата, летища и КПП по границата с Йордания. Който е летял със самолет на израелските авиолинии знае за какво става дума. Чекингът там не е два , а четири часа!
За разлика от Израел – в Европа терора се провежда изключително от европейски граждани – поданици на Нейно величество, граждани на Франция, Белгия, Германия. Почти няма участие на имигранти – бежанци в терористични актове.
Европа не само не трябва да отказва сътрудничество с руските служби, тя трябва задълбочено да изучи нейния опит в това направление. В началото на века Русия пе залята от терористична вълна, което наложи разработването на национална стратегия за борба с нея. Подготвиха я за пет години, като през първите три години се променяше юридическата основа, на която борбата с терора трябваше да стъпи. В следващите две години коренно се преустройва работата на държавния апарат, на правосъдието, на специалните служби. В борбата с терора са включени контрола на предвижването на населението, добиването и обработката на информацията, пълен контрол върху движението на паричните потоци, тотален контрол върху валутните сделки. Всичките тези дейности са обезпечени със съответните законови промени.
В Русия това е отнело 3 години. Имайки предвид, че икономиките на европейските страни са доста по-сложни от тази в Русия, може да се твърди, че времето, необходимо за промени в законодателството ще е доста повече.
Атентатът в Иран показа новото ниво, на което преминава терора. Ако до сега в Европа той се провеждаше от „любители“ терористи, то в Иран всичко бе като по учебник. Терористите бяха членове на отлично подготвена група, която бе обследвала обекта и бе открила слабите му места. След което проникна в него и свърши работата си. Този тип терор очаква и Европа.
Всичко казано до тук важи и за България. За нас е от изключителна важност да проучим опита и на Израел, и на Русия. Управляващи и опозиция лежат на кълката, наречена евроатлантизъм и очакват терорът да ни отмине. Допускането и хода на разследването на атентата в Сарафово от 18 юли 2012г сами по себе си говорят за „сериозността“, с която гледа държавата на него.

Въпросът е защо дори подготвени по темата политици от опозицията като Атанас Зафиров не повдигат въпроса за законодателните промени, които ще сложат на правилни основи борбата с терора?

Няма коментари:

Публикуване на коментар