вторник, 12 януари 2016 г.

За многокултурния модел в Русия и мултикултурието на запада. За разликата между братя Газданови и приматите от Кьолн.


         Случващото се в Германия  и други западно и северно европейски страни по време и след Новогодишните празници е повод да се върна към една моя публикация от миналата година.
Мнозина са слушали прекрасната песен "Журавли"- музика Ян Френкел, текст Расул Гамзатов /руски текст Николай Грибнев/ изпълнена от Марк Бернес - https://www.youtube.com/watch?v=XZZHISSfHv4.
     Малцина, навярно са чували вълшебното изпълнение на Батырхан Шукенов - https://www.youtube.com/watch?v=YPRKnJ3L31A . 
Един етнически казах изпълнява легендарната песен 45 години по-късно също толкова вълнуващо , както и Марк Бернес.
За много хора тази песен е само изкуство. За мен тя е проявление на сплотеността на народите и вероизповеданията в многонационалния Съветски съюз и в неговия приемник - Руската Федерация. Преди години имах възможността да посетя Северен Кавказ и там научих историята по написването на стихотворението и на песента.

Снимка на Zhelyazko Atanasov.
Това е паметника на братя Газданови от селцето Дзуарикау в Северна Осетия. Били са седем: Магомед, Дзарахмат, Хаджисмел, Махарбек, Созрък, Шамил и Хасанбек. В началото на Великата Отечествена война и семината са заминали на фронта. В селото започнали да пристигат известията за геройската смърт на Джигитите - в стихотворението написано на аварски /Расул Гамзатов никога не е писал на руски/ се говори иминно за джигити. При получаването на известието за гибелта на третия пореден син, сърцето на майката не издържа. Когато в селото се получава известието за гибелта и на седмия брат, пощальонът отказва да занесе писмото. Старейшините заедно отиват до къщата за да занесат вестта. Като ги вижда, бащата се досеща и пада мъртъв. След войната е издигнат паметник на загиналите във войната жители на селото, като седемте птици /гъски - по осетинските обичаи/ символизират саможертвата на седемте братя Газданови.
    Паметникът им вдъхновява дагестанския поет Расул Гамзатов да напише стихотворението, преведено от Николай Грибнев  на руски и публикува в популярно руско литературно списание. Прочитайки го, Марк Бернес моли композитора Ян Френкел да напише музиката. Така се ражда песента Журавли. Изпята е за първи път през 1969 г от Марк Бернес, седмици преди смъртта му.
    Тази история, заедно с песента, би обяснила на европейците руския модел на многокултурността, която е в основата на Руската федерация. Ако проследят имената ще видят, че в раждането на песента своя принос дават творци от почти целия многонационален спектър на съветската /руската/ държава. Това продължава и днес - творчеството на Батырхан Шукенов е потвърждение за това.
А ставащото в Германия и в скандинавските страни е една друга история, чийто сценарий е писан зад океана, в който има предимно екшън, насилие и кръв. Като в американска кинопродукция. Жалко е, че в този сценарий е вписана и България.
Южен поток у нас ще има и то скоро. Но от мигранти. Северен поток също така ще завърши у нас. Също с мигранти. Правителството вместо хъб ще прави концентратор. На мигранти. От Брюксел вече ни натякват, че сме най-слабо заселената страна в ЕС и че са ни обновили инфраструктурата /пътища и пречиствателни станции/ в обезлюдените райони.
Бог да пази България! 
От продажните и политици! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар