събота, 22 октомври 2016 г.

Корупцията винаги върви отгоре надолу. Трети закон на властта.


Известно е коя е най- корумпираната държава, членка на Европейския съюз съгласно индексът за корупционните възприятия на Transparency International.
Известно е коя страна е силно корумпирана според годишните доклади на Европейската комисия.
Известно е коя страна от Балканите е слабо развита поради масова корупция, според Международният валутен фонд.
Защо е така?
Ето една гледна точка:
На практика не се получава да сенамаже филиятамъничкосамо на най-горното ниво, във върха на властта, заставяйки всички надолу по веригата да живеятот едната заплата“... Който е на върха получил ли е? Получил е! Средният също иска... Управленците по места също искат дамажат“. И става една ...изчезват милиони, а борбата с корупцията е крайно изтощителна и се превръща в порнография. В резулнат на това търговете се печелят не от най-добрите, а от близките до системата хора, които дават най-ниските цени. И всичко, което може да рухнерухва, което може да потънепотъва, всичко, което може да се взриви се взривява. Това се случва не само у нас, а и по света. Пешеходният мост, построен в навечерието на XV Макабиада през 1997г в Израел рухва в момента, в който по него преминават спортисти... той също е бил творение наантикорупционентърг. В Австралия още жалеят загиналите в този инцидент .
На преден план излиза предложение за законодателна инициатива:
За избягването на подобни, свързани с евентуални огромни обезщетения, трагедии може би е време да се обсъди публично на кого колко се полага по веригата, след което да се узакони. Защо ежедневно хората по върховете да затормозяват себе си и населениетода се изработи една постоянно действаща система за рушветите по нива и длъжности и тя да заляга както в бюджета, така и в тръжните документации за националните и европейските програми за развитие
Ето ти и тема за докторантура по Публични финанси!


Няма коментари:

Публикуване на коментар