понеделник, 7 ноември 2016 г.

Своевременно излизане от политиката – IV закон на властта


За съвременните политици не е толкова важно как са стигнали до върховете на властта, а кога и как да си отидат от нея. В голямата политика от изключителна важност е навреме и с малки загуби да се слезе от сцената.Това много добре се знае от големите спортисти и от хората, занимаващи се с бизнес. Излизайки от фокуса на прожекторите, в пика на славата си политикът има шанс да си запази добрата памет, парите и здравето. Ако пропусне момента – губи и трите.
Политиката, разбира се, се отличава от бизнеса и спорта.
Ако вътрешният глас не подсказва на спортиста, че е време да си ходи – това го правят съперниците му. Но той има шанса да си отиде и с известно закъснение, когато все още не е успял да разочарова поклонниците си. Успява да си придаде благороден вид и да изрече правилните сакрални думи относно даването на път на младите... След което отива да се занимава с разработване на  ресторанта си, да се снима  в рекламите на спортни стоки и да играе голф. Всички го помнят – какво повече да иска! Той е щастлив!
В бизнеса е далеч по-сложно. Днес акциите растат, утре пазарите рухват. Идва криза – построените апартаменти не се продават, продажбите на коли не вървят, хората си пийват аперитива у дома и не припарват до ресторантите. Пълен банкрут на хоризонта. А и пустия му прогрес – до вчера си правил най-добрите нокии, а днес хората търсят айфони. Инстинктът подсказва да се продава бизнеса! Но какво ще кажат партньорите, какво да се прави с офиса, как да се раздели със секретарката? В Нова Гвинея преди 10 000 години са правели най-добрите в света каменни брадви. Правят ги и до сега, но пазарът се е свил в рамките на острова, и то не на целия, защото автомат „Калашников“ и при папуасите си е автомат „Калашников“ – най-добрия аргумент в дружеска дискусия.
Затова умният бизнесмен навреме кешира и произнася същите думи като спортиста. След което ходи три пъти седмично в неговия ресторант, гледа рекламите му и играе с него голф. Всички са го забравили! С данъчните инспектори вече може да си говори за лов, жени и времето. Той е щастлив...
За съжаление политикът на нашите географски ширини почти никога не си отива навреме. На практика никой не използва главното, а може би и единствено достижение на демокрацията – този, който е на върха има право да се откаже след края на срока си. Той не е длъжен да чака да го изкарат с краката напред, да лежи в затвора, да бяга от столицата, да чака революция, да бъде роб на робите си. В какво се крие разликата между Големият бял вожд в Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия и Президентът на Централно африканската република? Този, който е във Вашингтон има срок и след изтичането му, оставяйки ключовете от ядреното куфарче,  започва да пише мемоари, за нищо не отговаря и е щастлив. Другият е на поста си, докато не бъде застигнат от народната „Любов“.
Къде в този ред на мисли са българските управляващи?
За съжаление заниманията им със спорт са на ниво – да дуе мускули пред репортерките. Биснесът им се е въртял в кръга на „ дадоха ми, взехме им, респектирахме ги“. Нито спорта – спорт, нито бизнеса – бизнес. За това са някъде между Вашингтон и Афррика, но почти на границата на Африка. Това обяснява своевремменната подмяна на бронираните автомобили на властта. Народната „любов“ е непредсказуемо неизбежна!



Няма коментари:

Публикуване на коментар